Öppettideronsdag 10 maj 2017

Att nalla ur någons plånbokIgår var det en tjej som skrev en kommentar (i vårt facebookinlägg med Solkatterna) som handlade om att hon hört hur andra kopierat och gett/bytt bort kopior av vårt mönster.
Vi har också vid tillfälle blivit tipsade om någon som sålde kopior av vårt mönster via blocket.
Jag blir lika illa till mods var gång jag hör talas om det, oavsett om det är våra mönster eller någon annans men hur reagerar ni?
Tycker ni att det är ok?
Jag ser det som att någon helt sonika stjäl min surt förvärvade lön rakt framför näsan på mig.
Man lägger många timmar på planering, sömnad och konstruktion av mönster innan man har ett färdigt resultat att sälja. För att vi och butiken ska överleva behöver vi både sälja kurser, tyger och mönster eller tidningar med mönster.
Jag tror att alla ni som kopierar skulle tycka att det var otänkbart att plocka pengar ur någons plånbok och skänka till någon annan och ta på er äran som generösa och omtänksamma. Ännu värre tror jag att ni skulle känna att det var om någon valde ut er plånbok att nalla ur och skänka vidare och så som jag ser på det så är det precis det som sker när ni snuvar alla mönsterkonstruktörer på deras lön.

Orkar ni läsa lite till så gör jag en helt annan tvist på det.
Tänk att man gör ett mönster på amerikanska, det går att sälja till kviltare över nästan hela världen, många mönster blir det. När vi då gör ett mönster på svenska som tillfredsställer alla er som inte vill/kan läsa amerikanska mönster så blir den marknaden extremt mycket mindre, redan där säger det sig självt att det blir svårare att få till en lönsamhet i det projektet. Lägg sen till att mönstret kopieras och skänks till höger och vänster så blir summan av kardemumman ganska uppenbar, det blir svårt att överleva som mönsterkonstruktör eller tidningsredaktör.
Vill ni att alla vi som gör mönster ska kunna leva och överleva på vårt jobb så hoppas jag att ni hjälper oss att sprida tanken om varför kopior inte är ok.

Tyck gärna till och förklara hur ni känner, både ni som kopierar och ni som aldrig kan tänka er att kopiera, det behövs helt klart en debatt kring detta.
10 kommentarer:

 1. Hej! Jag känner att jag bara måste höra av mig och tacka för att ni tar upp frågan om kopiering! Jag förstår er frustration över att kviltare kopierar era mönster och ger/säljer utan att ni får vare sig pengar eller "credit" för det! Själv tar jag så ofta jag kan upp ämnet och jag har även skrivit om det i Rt. Kanske trycker jag då mest på det faktum att många syr av en bild/kvilt och sedan visar upp den på en utställning/i en blogg / i en grupp och "glömmer" att berätta att någon annan sytt den ursprungliga kvilten. Det är väl OK att kopiera något man tycker är fint men då måste det framgå att det är en kopia! Om det dessutom är ett köpt mönster så får man bara inte glömma att tala om varifrån mönstret kommer och att det går att köpa ett eget från butiken! Det är väl fint om man, kviltvänner emellan, är generös och hjälper till men man måste också tänka på konsekvenserna för alla berörda! Hälsningar Anna-Greta Lindström

  SvaraRadera
 2. Bra Anna-Greta👍🏻 Delade länken på fb-sidan

  SvaraRadera
 3. Hej! Det du skriver är helt rätt. Vi som köper mönster och syr vill kunna fortsätta med det. Oerhört tacksam att ni kan och orkar göra mönster. Sy kan jag till fan löser av. Men göra mönster.. Går bet. Hoppas verkligen ni fortsätter! Lena i Sunne

  SvaraRadera
 4. Härligt att det engagerat så många både här och på Facebook att prata om detta. Hoppas att det blir många ambassadörer till vårt försvar.

  SvaraRadera
 5. Den som stjäler är en tjuv! Låt oss återupprätta det ordet. Tjuv.

  SvaraRadera
 6. Berit Magnusson25 juni 2017 14:10

  Håller helt med. Dessutom är det ju olagligt. Man bryter mot Copyright lagen.

  SvaraRadera
 7. Håller helt med om att man inte får kopiera och sälja. Men efter några år har man ju mycket mönster hemma. Kan man på något sätt göra nåt med dom? Inte kopiera utan orginalmönstret alltså??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klar att man får sälja ett mönster t.ex på Blocket eller loppis, precis som vilken annnan BEGAGNAD vara som helst. Då bryter man inte mot Copyright lagen.

   Radera
 8. Hur tänker ni om mönster köpta, sydda produkter som säljs?

  SvaraRadera
 9. Bra Anna-Greta! Låt oss vara rädda om våra mönsterkonstruktörer så de orkar existera vidare!

  SvaraRadera